Het verhaal van Karin over het werken op een babygroep!

Het verhaal van Karin over het werken op een babygroep!

In het eerste kwartaal van 2023 zijn we langs locaties gegaan om te luisteren naar verhalen van onze medewerkers. Karin, werkzaam als pedagogisch medewerker op een babygroep, vertelt over het verloop van een dag op een babygroep, waarom het stimuleren van de ontwikkeling op deze leeftijd zo belangrijk is wat haar werk zo veel voldoening geeft…

Even voorstellen…

Mijn naam is Karin, ik ben 39 jaar, getrouwd met Paul en samen hebben wij 3 kinderen. In juli 2023 werk ik twintig jaar bij Okidoki.

''Ik denk dat mijn hart gewoon echt bij de baby’s ligt en ik daarom al zo veel jaren met veel plezier op een babygroep werk.''

Ik ben begonnen op een babygroep aan de Koningin Julianaweg in ’s-Gravenzande. Daarna ben ik doorgegaan naar een babygroep op de Dresdenweg. Na mijn zwangerschapsverlof van onze oudste dochter ben ik hier op de Wagenmakerstraat terecht gekomen. Ja ik denk dat mijn hart gewoon echt bij de baby’s ligt en ik daarom al zo veel jaren met veel plezier op een babygroep werk.

‘’Als pedagogisch medewerker op een babygroep ligt je prioriteit bij de verzorging en het stimuleren van ontwikkeling van de kinderen’’

Als pedagogisch medewerker op een babygroep ben je vooral bezig met de verzorging en ontwikkeling van de kinderen. Als ze net binnen komen gaan we eerst vooral met het ritme van ouders en kinderen thuis mee. De kleintjes drinken bij ons hun flesje, we leggen ze op bed en doen activiteiten om hun ontwikkeling te stimuleren.

‘’Al vanaf dat ze heel klein zijn proberen wij de zintuigen te prikkelen door bepaald speelgoed te laten voelen.’’

Al vanaf dat ze heel klein zijn proberen wij de zintuigen te prikkelen door ze bijvoorbeeld bepaald speelgoed te laten voelen. Baby’s leren en ontwikkelen voornamelijk door te voelen, horen, ruiken en proeven. Je ziet, doordat we het aanbieden, ze het op een gegeven moment zelf gaan proberen.

‘’Ook aan het einde van de dag hebben we een warme overdracht met ouders zodat zij en wij met een fijn gevoel naar huis gaan.’’

In de ochtend komen de ouders met hun kindje op de groep en hebben we een overdracht over hoe de nacht is gegaan en hoe laat het kindje geslapen en gedronken heeft. Gedurende de dag houden wij de slaapjes en drinkmomenten bij in de ouderapp waardoor we aan het einde van de dag een fijn dagverslag naar ouders kunnen toezenden. In de loop van de dag proberen wij ook vaak even een foto te sturen. Ook aan het einde van de dag hebben we een warme overdracht met ouders zodat zij en wij met een fijn gevoel naar huis gaan.

‘’Mijn pedagogische vaardigheden en competenties komen eigenlijk de hele dag door in actie’’

Mijn pedagogische vaardigheden en competenties komen eigenlijk de hele dag door in actie omdat we de hele dag door bezig zijn met kinderen te laten groeien in hun ontwikkeling. Het werken op een babygroep is anders dan op een peutergroep omdat ze hier natuurlijk nog aan het begin van het leven staan. Ze moeten alles nog leren en ontwikkelen. Peuters kunnen vaak al heel goed dingen zelf aangeven. Daarom is het op een babygroep vaak wel wat meer zoeken en aftasten.

Wat het werken als pedagogisch medewerker op een babygroep soms wel zwaar maakt is het tillen en bukken. in die zin is het wel best lichamelijk zwaar werk.

‘’Ontdek het talent dat je bent’ staat er in mijn ogen echt voor dat wij het kind zelf laten ontdekken.’’

‘Ontdek het talent dat je bent’ staat er in mijn ogen echt voor dat wij het kind zelf laten ontdekken. We laten ze veel zelf doen en zijn hierbij aanwezig. Door de kinderen een complimentje te geven en aan te moedigen bieden  wij hen de veiligheid en het vertrouwen dat ze het zelf kunnen.

Voor de medewerkers wordt er binnen Okidoki ook bijscholing aangeboden. Als er cursussen zijn die je wilt volgen kun je een gesprek aangaan met je leidinggevende en wordt er gekeken of er mogelijkheden zijn.

Het is voor ons als pedagogisch medewerkers altijd heel fijn als een kindje met een lach binnenkomt en ook met een lach naar huis toe gaat. Het geeft een fijn gevoel om te weten dat een kindje het naar zijn zin heeft gehad.

Nieuwe collega’s kunnen bij Okidoki rekenen op een warm bad en fijne, flexibele en gezellige collega’s. Het is gewoon enorm leuk en dankbaar werk. Ouders zijn dankbaar dat je hun kind een fijne en veilige omgeving kunt bieden. Ik vind het leuk om de kinderen te helpen in hun ontwikkeling en het geeft mij heel veel voldoening als ik aan het einde van de dag een kindje weer vrolijk naar huis zie gaan.

Bekijk hier de video met het verhaal van Karin:

Andere berichten

Algemeen

Het verhaal van Bram over het werken op een bso buitengroep!

Bram, werkzaam als pedagogisch medewerker op een bso buitengroep, vertelt over zijn betrokkenheid bij het opzetten van een nieuwe buitengroep, wat het werken op een ...
Lees meer →
Algemeen

Nieuwsbrief 3: Voorstellen nieuwe directeur, Dag van de pedagogisch medewerker, Oproep oudercommissie en meer

De derde nieuwsbrief van 2023! In dit nummer hebben we het over: een gratis webinar, een oproep van de oudercommisie en andere actualiteiten!
Lees meer →
Algemeen

Pedagogisch medewerker: Binnen 1 dag een baan bij Okidoki!

Binnen 1 dag een baan als pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Ben jij er bij?
Lees meer →
Algemeen

BSO kinderen Okidoki maken boek: ‘Do zoekt vrienden’ en programma open monumentendag 2023

Op zaterdag 9 september, tijdens de Open Monumentendag 2023, kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar via een kinderspeurtocht met podcast monumenten bezoeken, zelf bouwen, ...
Lees meer →