Het verhaal van Karin over het werken op een babygroep!

Het verhaal van Karin over het werken op een babygroep!

In het eerste kwartaal van 2023 zijn we langs locaties gegaan om te luisteren naar verhalen van onze medewerkers. Karin, werkzaam als pedagogisch medewerker op een babygroep, vertelt over het verloop van een dag op een babygroep, waarom het stimuleren van de ontwikkeling op deze leeftijd zo belangrijk is wat haar werk zo veel voldoening geeft…

Even voorstellen…

Mijn naam is Karin, ik ben 39 jaar, getrouwd met Paul en samen hebben wij 3 kinderen. In juli 2023 werk ik twintig jaar bij Okidoki.

''Ik denk dat mijn hart gewoon echt bij de baby’s ligt en ik daarom al zo veel jaren met veel plezier op een babygroep werk.''

Ik ben begonnen op een babygroep aan de Koningin Julianaweg in ’s-Gravenzande. Daarna ben ik doorgegaan naar een babygroep op de Dresdenweg. Na mijn zwangerschapsverlof van onze oudste dochter ben ik hier op de Wagenmakerstraat terecht gekomen. Ja ik denk dat mijn hart gewoon echt bij de baby’s ligt en ik daarom al zo veel jaren met veel plezier op een babygroep werk.

‘’Als pedagogisch medewerker op een babygroep ligt je prioriteit bij de verzorging en het stimuleren van ontwikkeling van de kinderen’’

Als pedagogisch medewerker op een babygroep ben je vooral bezig met de verzorging en ontwikkeling van de kinderen. Als ze net binnen komen gaan we eerst vooral met het ritme van ouders en kinderen thuis mee. De kleintjes drinken bij ons hun flesje, we leggen ze op bed en doen activiteiten om hun ontwikkeling te stimuleren.

‘’Al vanaf dat ze heel klein zijn proberen wij de zintuigen te prikkelen door bepaald speelgoed te laten voelen.’’

Al vanaf dat ze heel klein zijn proberen wij de zintuigen te prikkelen door ze bijvoorbeeld bepaald speelgoed te laten voelen. Baby’s leren en ontwikkelen voornamelijk door te voelen, horen, ruiken en proeven. Je ziet, doordat we het aanbieden, ze het op een gegeven moment zelf gaan proberen.

‘’Ook aan het einde van de dag hebben we een warme overdracht met ouders zodat zij en wij met een fijn gevoel naar huis gaan.’’

In de ochtend komen de ouders met hun kindje op de groep en hebben we een overdracht over hoe de nacht is gegaan en hoe laat het kindje geslapen en gedronken heeft. Gedurende de dag houden wij de slaapjes en drinkmomenten bij in de ouderapp waardoor we aan het einde van de dag een fijn dagverslag naar ouders kunnen toezenden. In de loop van de dag proberen wij ook vaak even een foto te sturen. Ook aan het einde van de dag hebben we een warme overdracht met ouders zodat zij en wij met een fijn gevoel naar huis gaan.

‘’Mijn pedagogische vaardigheden en competenties komen eigenlijk de hele dag door in actie’’

Mijn pedagogische vaardigheden en competenties komen eigenlijk de hele dag door in actie omdat we de hele dag door bezig zijn met kinderen te laten groeien in hun ontwikkeling. Het werken op een babygroep is anders dan op een peutergroep omdat ze hier natuurlijk nog aan het begin van het leven staan. Ze moeten alles nog leren en ontwikkelen. Peuters kunnen vaak al heel goed dingen zelf aangeven. Daarom is het op een babygroep vaak wel wat meer zoeken en aftasten.

Wat het werken als pedagogisch medewerker op een babygroep soms wel zwaar maakt is het tillen en bukken. in die zin is het wel best lichamelijk zwaar werk.

‘’Ontdek het talent dat je bent’ staat er in mijn ogen echt voor dat wij het kind zelf laten ontdekken.’’

‘Ontdek het talent dat je bent’ staat er in mijn ogen echt voor dat wij het kind zelf laten ontdekken. We laten ze veel zelf doen en zijn hierbij aanwezig. Door de kinderen een complimentje te geven en aan te moedigen bieden  wij hen de veiligheid en het vertrouwen dat ze het zelf kunnen.

Voor de medewerkers wordt er binnen Okidoki ook bijscholing aangeboden. Als er cursussen zijn die je wilt volgen kun je een gesprek aangaan met je leidinggevende en wordt er gekeken of er mogelijkheden zijn.

Het is voor ons als pedagogisch medewerkers altijd heel fijn als een kindje met een lach binnenkomt en ook met een lach naar huis toe gaat. Het geeft een fijn gevoel om te weten dat een kindje het naar zijn zin heeft gehad.

Nieuwe collega’s kunnen bij Okidoki rekenen op een warm bad en fijne, flexibele en gezellige collega’s. Het is gewoon enorm leuk en dankbaar werk. Ouders zijn dankbaar dat je hun kind een fijne en veilige omgeving kunt bieden. Ik vind het leuk om de kinderen te helpen in hun ontwikkeling en het geeft mij heel veel voldoening als ik aan het einde van de dag een kindje weer vrolijk naar huis zie gaan.

Bekijk hier de video met het verhaal van Karin:

Andere berichten

Algemeen

BSO kinderen uit Westland gingen de strijd aan in Kinderkokswedstrijd!

De Westlandse en jaarlijks terugkerende BSO-Meesterkoks-wedstrijd vond dit jaar plaats op 7 mei! Wie won de titel van beste en meest gezonde maaltijd met een ...
Lees meer →
Algemeen

Het verhaal van Mandy over haar werk als pedagogisch medewerker naast haar hbo-studie…

Afgelopen jaar zijn we langs locaties gegaan om te luisteren naar verhalen van onze medewerkers. Mandy, pedagogisch medewerker in de flexpool vertelt over het werken ...
Lees meer →
Algemeen

Bekijk het jaarverslag van 2023!

2023, een jaar vol activiteiten, mijlpalen, groei en ontwikkelingen! Bekijk het hier en beleef met ons mee: https://youtu.be/MCIymh62X24
Lees meer →
Algemeen

Meet & Greet: Vier het voorjaar met een nieuwe baan!

Wil jij meer weten over het werken bij Okidoki? We organiseren binnenkort weer een Meet & Greet!
Lees meer →